Opskrifterne

Mad er et valg
Jeg anser det jeg spiser, som et valg. Jeg har ingen sygdomme, der gør at jeg skal spise på en bestemt måde (heldigvis), men jeg kan mærke hvad der er godt for min krop og hvad der ikke er godt. Jeg bryder mig ikke om, når kost bliver fanatisk og fyldt med forbud. Men jeg kan lide at vælge mellem f.eks hvidt og mørkt brød. Jeg forsøger at spise efter at mit blodsukker er stabilt, for sådan fungere jeg bedst. I familien  herhjemme, har andre familiemedlemmer også sygdommer, som diabets 2, PCOS, slidgigt, diverse allergier osv. Dette gør at vi spiser på den måde vi nu har valgt 🙂 Og hele familien spiser det samme. Opskrifterne du finder her på bloggen er udviklet af mig og min familie. Det er mad vi selv spiser og nyder 😉

Jeg er i tæt samarbejde med flere diætister.

Stabilt blodsukker
Opskrifterne på denne blog har fokus på at minimimere kulhydrater og på at give stabilt blodsukker. Opskrifterne følger ikke en speciel kostretning, dog er en ting sikkert – der er absolut ingen sukker i 🙂 Der er et minimum af mel, kartofler, ris og pasta. Men man kan dog støde på lidt kartofler, rugmel, hvid hvede og lignende i få af opskrifterne. Jeg ser nemlig på måltidet/retten som helhed og ikke på enkelte ingredienser.

Men jeg kigger også på ingredienserne, og forsøger at holde mig opdateret inden for området. Et eksempel kan være at rodfrugter i mange år har, været lidt bandlyste, når man ville spise Low carb. Jeg vælger at bruge rodfrugter (og har i øvrigt altid gjort det), da nyeste undersøgelser viser, at rodfrugter indeholder vigtige antioxidanter og fibre, som har vist sig at have en særlig vigtigt effekt på blodsukker reguleringen, på fedtmassen, og på kolesterolet. Derfor er varmebehandlet rodfrugter ok at spise i begrænset mængde og i et KOMBINERET måltid (altså sammen med fedt og protein). Rå gulerødder er fine, men det anbefales også at spise dem sammen med fedt og protein. F.eks sammen med mandler som et mellem måltid.

Resistent stivelse og kartofler
Et andet eksempel er kartofler. Igen er der kommet nye undersøgelser og dermed nyere viden. Varme kartofler kan ikke anbefales, da de indeholder rigtig meget stivelse. Men når kartofler bliver kolde, indeholder de resistent stivelse og belaster ikke blodsukkeret. Så hvis man går efter stabilt blodsukker, kan man altså godt spise kolde kartofler – igen skal det fremhæves at det er i begrænset mængder og kun i kombineret måltid (sammen med fedt og protein). Og husk at kartofler tæller som kulhydrat.

Madglæde – drop den dårlige samvittighed
Mad giver glæde. Sådan synes jeg at det skal være. Hvis jeg en dag ender med en købe pizza, så nyder jeg det og bruger ikke tid på dårlig samvittighed. Jeg ved at det ikke er godt for mig, men jeg tager et valg om at spise den. Det er dog sjældent at jeg spiser sådanne ting, men som skrevet, så vælger jeg det engang imellem. Jeg tror først at mad bliver “farligt”, når vi lukker øjnene og ikke vælger 😉

Mad er også råvarer af god kvalitet. Økologiske, fritgående osv. Det er der ingen tvivl om. Men det er igen valg, som man hver især må tage. Det handler jo også om økonomi 🙂

Tag dine egne valg
Jeg håber du kan bruge mine opskrifter som inspiration. Spiser du LCHF  må du måske tilføje mere fedt i nogle af opskrifterne. Spiser du Low carb, så må du nok fjerne lidt fedt. Spiser du KISSkost skal du kigge lidt på fordelingen osv.

(Visited 88 times, 1 visits today)